Lite mer om Läckö slott

Den guidade rundvandringen var på tredje våningen i slottet där vi bla kunde se hur greve Magnus Gabriel De la Gardie och hans fru prinsessa Maria Eufrosyne levde (slottet består totalt av 248 rum). Maria var drottning Kristinas kusin och syster till Karl X Gustav. Prinsessa Maria hade högre social status än sin man vilket syntes på bland annat deras bröllopsfoto där de står i en trappa och hon står på trappsteget över honom, hennes kista är större än hans och när de gjorde skulpturer/byster av paret gjordes hennes större. Det var mycket ovanligt på den tiden att en man av lägre rang fick gifta sig med en kvinna av högre rang, men Magnus var drottning Kristinas gunstling och hon ville att hon skulle få komma sig upp i den sociala hierarkin och hon hade passande nog en kusin som var ledig.

 

De hade ett väldigt lyckligt förhållande vilket man kan läsa sig till genom de kärleksbrev som är bevarade. I ett av breven när Magnus studerade utomlands (när de var trolovade) skrev han till Maria ”Du äger mitt hjärta, men min kropp tillhör hovdamerna”.

 

Något vi la märket till när vi gick runt i Läckö slott var att sängarna var väldigt korta, ungefär i storlek som växa sängar. Under den guidade turen fick vi svaret, det var inte för att människorna var mycket kortare på den tiden, utan det berodde på att läkare ansåg att kroppsvätskorna inte fick blandas. De trodde att kroppen bestod av fyra lager av olika kroppsvätskor (en upp till knäna, en till midjan, en till axlarna och en i huvudet, på ett ungefär) och om man la sig ner kunde man drunkna om man tex fick fotvätska i huvudet.

 

I prinsessans Marias sovrum finns det ett konfektyrrum, det är ett litet rum med hyllor. Det sägs att Maria var väldigt förtjust i sötsaker och att hon köpte apelsiner och andra frukter från olika länder.

 

Det fanns en liten ”byrå” med flera lådor i olika storlekar, där i la man vackra stenar, snäckor m.m. så att när gästerna ätit klart kunde de öppna lådorna och förundras över alla de vackra tingen, den största möbeln finns i Uppsala och har 1000 lådor, om jag inte minns helt fel.

 

På bild nummer tre ser ni två stora tavlor längst bort i rummet, bakom är det två balkonger och där satt musikerna, gästerna ville inte se musikerna för de hade mycket låg social status.

 

Det var en liten sammanfattning om delar av den guidade turen. Rekommenderar som sagt ett besök på Läckö slott och även Skokloster. All den vackra inredning och arkitekturen är inspirerande att se på.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0